Oshirix 2010 Special Edition


Gambar-gambar distro Ohirix 2010 spe


Distro : Oshirix 2010 SPE
Base : Debian Stable
Kernel : 2.6.32
Desktop : Gnome 2.20, KDE 4.4, Icewm, fluxbox, e17, openbox, LXDE, XFCE, dan lain-lain
Saiz : 1.9GB
Asal : mambang.org.my
Download : torrent, dvdx store
Rating : Aku bagi 9/10 sebab tak ada distro lain dengan 15 desktop. Kurang 1 mata sebab display tak detect dgn betul.

Membuat sambungan Celcom Broadband Dengan KPPP


Ini adalah cara membuat sambungan internet untuk Celcom jalurtakberapalebar dengan KPPP. KPPP digunakan oleh distro dengan KDE seperti simplymepis, kademar, pardus sekadar menyebut 3 nama. KDE3 dan KDE4 sama yo.

1. Pastikan modem mobile broadband sudah dilihat oleh linux. Gunakan arahan lsusb.
2. Pastikan port modem yang betul. Gunakan arahan wvdialconf. Sesetengah distro seperti buntu, mandriva, pardus tidak menyertakan package wvdial. So pandai-pandailah sendiri.
3. Cari menu KPPP. Biasanya ada dalam bahagian internet. Untuk contoh ini, saya menggunakan distro kademar linux.

4. kppp main menu
5. kppp dial number
6. kppp dns setting
7. Nama modem perlu disi jika tidak butang ‘OK’ tidak kelihatan. port dilihat menggunakan wvdial. kppp modem setting
8. sambungan berjaya dilakukan
9. Selamat mencoba.

simplelinux


Sebuah lagi distro linux dari malaysia.

SimpleLinux sebuah mini distro berdasarkan slax. Distro lain berasaskan slax ialah slax remix dari fanthom

Menggunakan XFCE
Aplikasi – download module dari slax.org
Kernel -
Install – Extract dalam partition. Jalankan /slax/make_iso

1Malaysia Linux

http://code.google.com/p/simplelinuxdistro/

Cara check Linux Iso


Setelah download distro linux iso, perkara utama sebelum membakar cd/dvd atau membuat live usb ialah memastikan iso tersebut berada dalam keadaam 100% asli tidak diubah, tidak rosak, dan dalam keadaan baik.

Caranya ialah membuat md5sum atau sha1sum intergiti check.

Pergi ke folder di mana anda menyimpan iso linux tadi. klik kiri, pilih menu buka terminal.
Guna arahan ls untuk list directory
md5sum distrolinux.iso atau
sha1sum distrolinux.iso
kemudian bandingkan dengan nilai sebenar dari website rasmi pengeluar.

Aku tak tau md5sum atau sha1 ini memang sedia ada dalam setiap distro linux atau perlu diinstall sendiri.

Jika kamu download melalui torrentz, tidak perlu lagi membuat intergiti check sebab torrent sudah membuatnya secara automagic.

Bagaimana jika md5sum file download tidak sama dengan md5sum asal ?

Pertama sekali pastikan kamu download dari sumber asal atau dari forum rasmi. Jika kamu download menggunakan download manager dan sambungan sering terputus-putus ada besar kemungkinan file rosak di dalam perjalanan.

Cara install file deb dalam KDE


KDE menggunakan Kpackage. Ini bukan cerita bagus atau tidak KDE package managment.

Kpackage tidak auto download segala file kebergantungan. apt-get install juga tidak auto download depedencies.

Jawapannya ialah Install gdeb atau gdebi.
gdeb – right klik, pilih gdeb
gdebi – buka terninal, su, gdebi namapackage.deb

Untuk mengelakkan terdownlod sama berderet file gnome, disable ‘download recoment package as depencies’.

Diuji dalam simply mepis dan kademar. Rasa lain macam guna Gnome 2.20 dalam debian stable berbanding Gnome 2.81 dalam Debian testing Parsix.

Setelah mencoba beberapa debian dengan kde, saya dapati epidemic datang dengan gdebi-kde. gdebi-kde ini tiada dalam repisitori debian. entah mana dia tinggal.

double klik saja file deb.  gdebi-kde akan membuat magic.

Vista kacau MBR hard disk


Ceritanya begini. Saya nak install XP. LG GH22NS50 baru berumur sebulan komplen ada file missing. crc error. cd xp installer kurap. Justru selongkar bawah meja jumpa vista installer. Layan sajalah.

Masalah pulak. Vi$ta komplen ruang 5gb tak cukup besar. Tamak punya vista. Kena restat. Sh it. Mana pergi GRUB ? keluar invalid partition table pulak.

Ini masalah windows atau masalah linux ? Aku pun tak tau. Tanya googel dia jawab macam ini.

sudo /sbin/fdisk -lu
sudo /sbin/fdisk /dev/sda
1) a–toggle a bootable flag (in Windows it is called Active flag)
2) w–write partition table and exit

Ini cuma setelkan invalid partition. Gparted kata tak ada partition dalam tu. File manager boleh nampak semua /dev/sda/

sudah.

Moral : Jangan install win 6, win7, win 8, win 9 …

Cara Install Wine Offline


Wine IS Not Emulator

Wine merupakan satu aplikasi yg membolehkan pengguna Linux menjalankan program windows exe, exe dan msi installer. Wine sedia ada dalam distro linux atau perlu diinstall berasingan. Segalanya bergantung pada distro yg anda pilih.

Lazimnya distro asal seperti Debian, Buntu, Opensuse, Fedora, SimplyMepis tidak menyertakan wine. Manakala distro remaster, spin atau branch seperti Super OS, Ojuba, Omega menyediakan wine dan berbagai codec tambahan.

Cara download wine.

Dapatkan wine dari pautan berikut

Laman rasmi wine

Debian
ubuntu
wine (versi) (0ubuntu) (ubuntu relese) (cpu arch).deb
Contoh : wine1.3_1.3.10-0ubuntu1~karmicppa1_amd64.deb 30-Dec-2010 13:07 10M

Mandriva – Cari dari MiB website atau enable mib repo
Fedora : Install autoten atau easylife

Cara Install wine

Debian : klik file deb. Isi password. Install. Kalau kate, gedit atau arkib manager yg terbuka install gdebi/gdebi-kde dahulu.
Mandriva : rpm rpm -ivh installs a particular rpm. This can also be done with
yum localinstall –nogpgcheck <packagename>.rpm

victor linux/salix : menggunakan mc. Pergi tempat mandriva rpm berada. Selet file rpm. F2. Install

Cara yang disyorkan

Download wine dari repo.

Cara di atas untuk mereka yang malas download berkali-kali, tiada capaian internet atau lebih berminat install secara off-line diluar talian.

Cara Membuang Mono


Berikut cara untuk membuang mono.

Apa itu mono ?
Perlu ke dibuang ?
Terpulang. Pada aku, lagi kurang benda yg bukan-bukan, komputer lagi laju.

Buka synaptic, buat carian mono.

Buang terus dari komputer.
Lihat – kamu sudah menjimatkan 7.4MB

Technorati Tags:

Membuat Linux live USB


Live USB tool

LinuxLive USB CreatorLILI

Menyokong USB flashdrive dan USB hard disk, persistent install

UNetbootin

Untuk windows dan linux
Menyokong USB flashdrive dan USB hard

Pendrive Linux
Windows sahaja

Mandriva Seed
dump the hybrid iso into your pendrive with Mandriva Seed
windows linux

Fedora liveusb-creator
Windows – Extract ke root.

Linux sahaja.

menggunakan arahan
$ dd if=linux-distro-.iso of=/dev/sdX bs=8M

Ada linux distro yang tidak compatible dengan semua tool tersebut tadi. Contoh distro ialah unity dan Epidemic.

Untuk Epidemic, gunakan Virtualbox dengan sokongan USB. Sambungkan USB drive. Jalankan Epidemic istaller. Install sebagai live USB.

Bloging client software


QTM is a blogging client which is presently capable of composing, formatting and submitting
blog entries to a weblog

QTM will work with blogs based on most of the major blogging systems available today: WordPress (including wordpress.com), Movable Type, Drupal and so on.
qtm

Bilbo Blogger Cun dan bagus. Masalahnya ? Ini adalah aplikasi KDE4 + QT4. Pengguna gnome Kena download 53 file lagi !

bilbo KDE bloging client
bilbo
%d bloggers like this: