OpenSUSE


1. openSUSE merupakan distro Linux yang mudah digunakan.

2. openSUSE mempunyai sokongan apliksi windows yang sangat baik. Ini kerana novell mempunyai persahabatan akrab dengan microsaft.

3. Sebagai contoh, menjalankan ultrasurf dalam openSUSE sungguh mudah. Dalam distro lain, ultrasurf mengambil masa beberapa minit untuk loading. openSUSE cuma mengambil masa beberapa saat.

4. openSUSE mempunyai control panel untuk hardware komputer dan untuk setting grafik kad. Selain openSUSE, hanya mandriva dan keturunan mandriva saja yg ada control panel lengkap.

5. openSUSE sebenarnya sesuai untuk pendatang baru dari windows. openSUSE lebih kepada windows dari Linux. Entah mana silapnya, tak ramai yang menggunakan openSUSE.

6. Thema openSUSE adalah hijau. Aku rasa parti Islam PAS wajar menjadikan openSUSE sebagai distro rasmi mereka. Memang sesuai beb.

7. Hal ini kena tunggu ketua pemuda pas sapa ntah namanya celik matanya guna GNU/Linux.

8. Sebagai parti Islam, PAS tak patut membiarkan ahli mereka terus bergelumang dosa menggunakan perisian cetak rompak yang haram.

9. Ini pun nak tunggu Tok Guru Kelantan tu suruh guna Linux kot ?

10. openSUSE adalah penyokong gnome dan mono. Yang peliknya, openSUSE KDE adalah yang terbaik.

Gambar ?
Semua distro sama saja bai. Bayangkan destop Gnome/KDE dengan thema HIJAU.

Jenis-jenis openSUSE

http://en.opensuse.org/Derivatives
openSUSE factory
openSUSE-Education [openSUSE Edu Li-f-e]
Gnome, KDE4, KDE3, LXDE, XFCE, E17,

Perihal lunix
pengguna linux

3 Responses to OpenSUSE

  1. adi berkata:

    nanti nakh kena semua tema hijau baru boleh guna.. hhohohoho

  2. MASOKIS berkata:

    Huhu.. best artikel nišŸ˜€

%d bloggers like this: