axel uget prozilla aria2 download accelerator untuk linux


CLI multi-threaded download accelerator untuk linux. Masing-masing kata aku lagi laju. Pilih sajalah mana yang senang digunakan.

website Prozilla dan Prozgui telah tiada. Depa buat projek baru mengantikan proz
Cara install prozilla senang saja. Buka terminal sebagai root
yum install prozilla
urpmi prozilla
zypper install prozilla

Setakat yang aku tau hanya repo openSUSE mengandungi Prozgui.
Debian dan ubuntu tidak ada prozilla 2.0.4. Yg ada cuma 1.3 saja dari woody.
Cara guna prozilla. Buka terminal sebagai user. File di seduturun akan berada dalam /home
Default ialah 4 thread.
$ proz http://cdimage.blankonlinux.or.id/blankon/blankon-sajadah/beta/blankon-sajadah-6.0-cdlive-i386.iso

axel
Cara install axel
yum install axel
urpmi axel
apt-get install axel

Untuk Pardus Linux, extract axel.rpm stau axel.deb, copy axel dalam /usr/bin dari rpm/deb tadii ke /usr/local/bin Pardus.
Axel ini memang power. Bila aria2c/aget gagal menyedut, axel selamba saja.
Cara guna axel. Buka terminal sebagai user. File di seduturun akan berada dalam /home
Gunakan command axel -a jika tidak ia akan scrolling sampai 100%
Default ialah 4 thread.
$ axel -a http://omega.dgplug.org/13/Live/i686/Omega-13-i686-Live.iso

aget
Rasanya ada dalam repo. Default setting ialah 10 thread. Pengguna jalur sempit kena turunkan kepada berapa yang sesuai.
Cara guna aget
aget -f -n2 http://example.org/linux-distro-386-DVD.iso

aria2
paling canggih dan sentisa dikemaskini. Menyokong http, ftp, torrentz, metalink. Kalau nak yg paling latest, download soirce code dari website aria2bukan dari repo. Compile source la yg paling leceh.

Perihal lunix
pengguna linux

2 Responses to axel uget prozilla aria2 download accelerator untuk linux

  1. mas0kis berkata:

    Oh..patutlah oshiri rekemen aria2c..
    hari tu masokis tanya ttg tambah axel kat oshirix dlm patch 7..
    waktu tu.. blogger mana2 duk cter ttg axel je.. xcter lak ttg aria ni..😉

    • lnux berkata:

      semua sama saja. aria sentiasa diupdate. axel tahan lasak.
      kalu pc mati sebab reset/power trip semua file sedang download jadi kurap.

%d bloggers like this: