Fedora Base Distro


Distro Linux keturunan Fedora

Menggunakan distro Fedora sebenarnya tidak sesusah mana pun. Sama seperti Ubuntu, ada pilihan distro asal atau versi remaster.

Dalam kamus Fedora, Fedora spin bermaksud keluaran official dari Fedora projek. Fedora Remix pula merujuk kepada unoffcial Fedora relese dari pihak ketiga tiada kaitan dengan Fedora atau Red Hat..

Satu kelebihan Fedora bagi pengguna mobile broadband ialah Network Manager yang terkini terus dari ladang.

Jika anda ingin menggunakan Fedora base distro yang sudah siap dengan multimedia codec dan berbagai aplikasi siap sedia untuk digunakan out-of-box disini kita bawakan beberapa spin dan remix untuk anda.

Fedora spin
Fedora default ialah Gnome. Anda ingin mencoba Fedora Games atau LXDE, XFCE ?

Fedora Remix.
Fedora remaster siap sedia lengkap dengan berbagai aplikasi digunakan sehari-hari.
Omega remix oleh En Rahul Sundaram.
Fusion Linux remix oleh En Valvet
Ojuba Ini adalah Fedora Remix bukan Fedora Muslim Edition seperti Sabily. Tersedia dalam live CD dan Install DVD. Satu kelebihan ojuba ialah Ojuba Control Center.

Memasang software dalam Fedora

GUI Package manager untuk Fedora ialah Yumex
Lepas itu install yum-plugin
Kemudian install
easylife
autoten
ailurus.

Perihal lunix
pengguna linux

2 Responses to Fedora Base Distro

  1. syahrilhafiz berkata:

    salam
    aku pun sebenarnya nak berjinak dengan kde pulak..selepas kian lama cuba ubuntu..
    nak try yang laen gak..
    1. apa yang perlu dibuat selepas install fedora kde14 ni
    2. browser dia kan lain2 dari yang lain, jadi nak install macam chrome apa tu boleh kan..

  2. lnux berkata:

    Fedora lebih kepada Gnome. Kalau nak KDE, pilih PCLinuxOS , openSUSE KDE reloaded,Mepis

%d bloggers like this: