Cara Aktifkan Maxis SKMM


Jadi anda sudah membeli pek maxis SKMM. Kamu perlu aktifkan dahulu. Buka pek dan baca ‘Soalan lazim untuk broadband prabayar’

1. Keluarkan sim, masukan dalam telefon mudah alih. Buat panggilan yang pertama ke 122. Nombor lain pun boleh tapi kena bayar ikut kadar hotlink.

2. Dail *100# untuk menu atau *122# untuk baki kredit.

3. Masukkan sim dalam modem. Sepatutnya semua setting automagik. Buat capaian internet.

4. Kamu akan mendapat maxis prepaid portal. Jangan klik sebarang pautan. Klik untuk aktifkan 0.7gb 30 hari pass.

5. Tunggu sebentar. Ada tulisan kecil kata sms telah dihantar.

6. Anda akan mendapat SMS jika connection manager anda menyokong SMS. Jika tidak sila disconnect, keluarkan modem, keluarkan SIM dan masukan SIM ke telefon mudah alih.

7. Tunggu SMS 1notebook dari maxis itu. Kalau tak ada juga selepas 30 minit, kebali ke langkah nombor 3.

8. Dalam maxis prepaid portal klik “VIEW SUBSCRIPTION PURCHASED”. Bawah item Subscription ada bertulis “1Netbook Starter Pack”

9. Jila tiada ertinya pengaktifan tadi tidak berjaya. Buat sekali lagi.

Masalah berkaitan

10. Tak boleh masuk maxis prepaid portal

Sila gunakan Maxis DNS. Publik DNS selain Maxis tidak diterima.

Maxis DNS server
58.71.136.10
58.71.132.10

Web portal maxis prepaid adalah percuma. Tiaca caj internet dikenakan.

11. Tak ada “click here to active 0.7gb 30 days pass”
Masuk prepaid portal dengan web browser lain.
Reload
lihat status, mungkin “1Netbook Starter Pack” sudah diaktifkan ?

12. Mendapat 2GB 4 hari pass ? Tahniah. Untuk pelanggan bertuah saja. Maxis love u.

13. Setting lengkap untuk maxis SKMM prepaid

14. Semalam ok hari ini tak boleh melayari internet ?
Sila gunakan Maxis DNS sebagai nameserver pertama.

Perihal lunix
pengguna linux

4 Responses to Cara Aktifkan Maxis SKMM

  1. Mohd Azizie berkata:

    masalah bro. mase kat portal tu, dia kate x boleh nak detect, kene change apn first bru leh masuk, problem dia apn tuh nak set kat mane? sdgkan sya online guna laptop. huhuhu. please help

  2. Abhel.ingkie berkata:

    Tolong dong aktik kan khidmat aku n beri kan sijil pengguna biar biar muat turun permainan.

  3. jo berkata:

    ok dah

  4. arie berkata:

    broadband sy maxis, slu sy gna celcom skmm..tpi skrg nie sy bru je beli maxis skmm, n nk gna dlam brband yg dlu..tpi lpas install, kluar (see the logfile ‘C:\program files\connection manager\bin\mainapp.exe.log’ for details)..bila sy buka file tue dia tlis KeyError: ‘UsedTotalDataInPeriod’..mksudnya ape???

%d bloggers like this: