KDE 4.8 – Selamat tinggal Dolphin columns view mode


Distro Linux dengan desktop KDE 4.8 yang menggunakan Dolphin 2 sudah tidak mempunyai columns view mode.

Patut la cari punya cari tak jumpa columns view mode.


siduction 2012.1 Desperado


Kubuntu tenggiling Tepat

Dolphin 2 columns view mode digantikan dengan compact mode.

Menjalankan GUI program sebagai root



Ada distro yang awak tak boleh sudo GUI program.
$ kdesu: command not found
$ xdg-su – run a GUI program as root after prompting for the root password
aa@pardus2011 ~ $ xdg-su -c dolphin
aa@pardus2011 ~ $ xdg-su -c kwrite
Atau dari root terminal
pardus2011 aa # dbus-launch dolphin
pardus2011 aa # dbus-launch kwrite

Debian Squeexe coba ini
$ su-to-root -X -c dolphin
$ gksu dolphin

dolphin sebagai contoh saja, boleh ganti dengan gparted dan sebagainya.

Dolphin not seeing the other partition


Previously on Dolphin gagal membuka partition lain

It not a bug. It a feature. Screenshot di atas diambil dalam KDE 4.5.3 terbaru dari ZevenOS Neptune 1.9.1

Jawapan dari En leszek

A upstream “Bug” as the debian policy is set not to mount local filesystems as normal user at least in KDE.

Penyelesaian :
Buka konsole, $ su
memberi kebenaran
polkit-auth --user your-user-name --grant org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed

menghapuskan kebenaran
polkit-auth --user your-user-name --revoke org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed

Gnome Nautilus Trash Bug Season 2


Previously on Gnome Nautilus Trash Bug

Nampaknya pijat ni masih ada dalam gnome 2.30.1

Gambar ini diambil dalam Fedora 13.

Penyelesaian : Guna KDE

Dolphin gagal membuka partition lain


Mandriva 2010.1 spring dan openSUSE 11.3 berkongsi penyakit yang sama. Sepatutnya bila klik partition lain akan muncul kotak root password. Sebaliknya cuma error …

Penyelesaian :
Buka konsole, $ su
memberi kebenaran
polkit-auth --user your-user-name --grant org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed

menghapuskan kebenaran
polkit-auth --user your-user-name --revoke org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed

Lepas ini tak tanya password lagi.

Menambah menu Dolphin Super User mode


Sesetengah distro dengan KDE tertinggal menu Dolphin File Manager – Super user mode. Di sini aku terangkan cara menambah menu Dolphin Super User.

Teruskan membaca kiriman ini

Gnome Nautilus Trash Bug


Gnome merupakan antara desktop linux yang terkenal. Gnome adalah default desktop untuk ubuntu dan kebanyakan ubuntu derivatif. Gnome juga default desktop untuk fedora.

Gnome seperti perisian lain ada banyak pijat. Dua antaranya ialah gnome PPP dan wvdial dalam gnome tidak menggunakan customise DNS. Buat macamana pun tetap menggunakan ISP dns.

Penyelesaiannya ialah gunakan gnome network manager applet atau install vodafone mobile connect.

Satu lagi pijat gnome yang sangat membahayakan ialah nautilus trash. File yg dipadam akan hilang terus. Trash hanya berfungsi untuk /home saja. Recover file dari linux partition bukanlah kerja yang mudah.

Penyelesaiannya ialah jangan gunakan nautilus. Install dolphin ikan lumba-lumba. Dolphin ada trash. Yang menarik ialah dolphin trash ialah gnome trash ! Dolphin juga ada fungsi undo sesuatu yang tiada dalam nautilus. Sebetulnya aku lebih suka kunqurer macamanatah eja menatang ni. huhu.

Dolphin adalah keluaran KDE. Ini bermakna bila install dolphin, install juga berderet KDE dependency. Kalau nak senang buat macam aku. Pindah terus guna KDE. bye bye Gnome.

End of story.

%d bloggers like this: