Cara Setup TMgo D-Link DWM-221 4G LTE USB Adapter dalam LinuxMint 17 @ Ubuntu 14.04 LTS Trusty

Setup TMgo D-Link DWM-221 4G LTE USB Adapter dalam LinuxMint 17 @ Ubuntu 14.04 LTS Trusty

dlink dwm 221

Insert modem.
mint@mint:~ > lsusb
Bus 002 Device 004: ID 2001:a401 D-Link Corp. <— d-link virtual cdrom
sudo eject /dev/sr0 — multidrive
sudo eject /dev/sr1 — virtual cd-rom

Bus 002 Device 007: ID 2001:7e19 D-Link Corp. <— modem mode

Cara 1 : Use sakis3g connections manager.

sakis3g — USB device — mobile connect — password — interface 1 — APN —
sakis 3G dialer


Thanks u Mr sakis.

cara 2 : network manager applet

add — mobile broadband — any GSM device — country — i can find my provider — warning / next — finish.
tmgo-network-manager network manager

D-link USB 4G LTE DWM-221 adapter
2G, 3G, 4G all green
connect = green blinking
disconnect = green blinking
LTE band 3 1800mhz not support
3G 900mhz not support
MDMA not support

Cara memainkan HEVC h265 video dalam Ubuntu 14.04 Trusty / LinuxMint 17 Qiana & Rebecca

H.265 / HEVC encode video kini menjadi semakin popular dalam laman perkongsian movie dan siri tv. Siri tv dengan qualiti gambar 720p dengan codec x265 bersaiz lebih kecil berbanding 480p mkv.

Untuk memainkan video HEVC dua perkara perlu dilakukan.
1. Install H.265 / HEVC decoder Ya decoder bukan encoder.
2. Install @ update aplikasi movie player kepada versi terbaru yang menyokong video HEVC. Jika player itu tidak menyokong video HEVC sama ada akan crash atau hanya keluar bunyi saja.

Tutorial untuk Ubuntu 12.04LTS trusty tahr dan Linuxmint 17 Qiana / 17.1 rebecca.

Install x265 codec dari ppa
sudo add-apt-repository ppa:strukturag/libde265

Install video player versi terkini kegemaran anda dari Ubuntu Multimedia for Trusty ppa.
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/trusty-media
sudo apt-get update
sudo synaptic

Nota : ppa:videolan/stable-daily tidak mempunyai vlc 2.2 untuk trusty yang menyokong video HEVC.
vlc synaptic

Jika kamu berminat dengan vlc 3 unstable sila gunakan ppa ini
vlc 3 ppa
sudo add-apt-repository ppa:videolan/master-daily
package tertinggal untuk vlc 3
sudo add-apt-repository ppa:motumedia/libav10-trusty
vlc 3

Memainkan video hevc kuat menggukanan kuasa cpu @ bateri laptop @ telefon pintar cepat habis :lol:

Privoxy 3.0.23 Linux Portable

Release as is.
No warranty.
Open terminal then ./p


Gambar selingan dependency hell



Privoxy 3.0.23 update

Privoxy is a non-caching web proxy with advanced filtering capabilities for enhancing privacy, modifying web page data and HTTP headers, controlling access, and removing ads and other obnoxious Internet junk. Privoxy has a flexible configuration and can be customized to suit individual needs and tastes. It has application for both stand-alone systems and multi-user

Privoxy is Free Software and licensed under the GNU GPLv2.

Privoxy is an associated project of Software in the Public Interest (SPI).

Helping hands and donations are welcome:


ChangeLog for Privoxy
*** Version 3.0.23 stable ***

– Bug fixes:
– Fixed a DoS issue in case of client requests with incorrect
chunk-encoded body. When compiled with assertions enabled
(the default) they could previously cause Privoxy to abort().
Reported by Matthew Daley.
– Fixed multiple segmentation faults and memory leaks in the
pcrs code. This fix also increases the chances that an invalid
pcrs command is rejected as such. Previously some invalid commands
would be loaded without error. Note that Privoxy’s pcrs sources
(action and filter files) are considered trustworthy input and
should not be writable by untrusted third-parties.
– Fixed an ‘invalid read’ bug which could at least theoretically
cause Privoxy to crash. So far, no crashes have been observed.
– Compiles with –disable-force again. Reported by Kay Raven.
– Client requests with body that can’t be delivered no longer
cause pipelined requests behind them to be rejected as invalid.
Reported by Basil Hussain.

– General improvements:
– If a pcrs command is rejected as invalid, Privoxy now logs
the cause of the problem as text. Previously the pcrs error
code was logged.
– The tests are less likely to cause false positives.

– Action file improvements:
– ‘’ is no longer blocked. Apparently it is not actually
a pure tracking site (anymore?). Reported by Andrew on ijbswa-users@.
– Unblock banners on which aren’t ads.

– Documentation improvements:
– The ‘Would you like to donate?’ section now also contains
a “Paypal” address.
– The list of supported operating systems has been updated.
– The existence of the SF support and feature trackers has been
deemphasized because they have been broken for months.
Most of the time the mailing lists still work.
– The claim that default.action updates are sometimes released
on their own has been removed. It hasn’t happened in years.
– Explicitly mention that Tor’s port may deviate from the default
when using a bundle. Requested by Andrew on ijbswa-users@.

Kuning Merah BroadBand Unlimited Trik (working)

  1. Atas permintaan ramai ni dia trik unlimited untuk kuning dan merah prabayar.
  2. Murah je ni.
  3. Tidak perlu bayar yuran pendaftaran RM50
  4. Bulanan tak sampai RM30
  5. Terus dari penyedia perkhidmatab bukan dari pihak ketiga
  6. Harga sudah termasuk GST  6%
  7. Guna atas risiko senditi
  8. Blog ini tidak akan bertanggong-jawab diatas segala masalah yang berlaku hasil dari mengikuti trik ini seperti mendapat surat saman dari peguam, sim kad dibatalkan, modem terbakar, laptop meletop, nama disenarai hitam blablabla dan sebagainya.
  9. Untuk hati keras saja.
  10. Kelajuan internetr bergantong kepada banyak faktor seperti pasang surut air laut, rupa bentuk bumi, jenis minyak RON 95 atau RON97 dan sebagainya.
  11. Sebarang surat menyurat tidak akan dilayan.

Teruskan membaca kiriman ini

Privoxy 3.0.22 Portable Linux

Privoxy 3.0.22 portable
Versi Debian
Buka terminal
mint@mint17:~ > ./p
Siap dengan beberapa filter dari AdBlockPlus seperti
Easy Privacy

Download :

Semoga bermanafaat untuk semua.

Modem Manager GUI

Modem Manager GUI is frontend for ModemManager daemon able to control specific modem functions.
Main features:
GTK3 interface
Send and receive SMS messages with messages concatenation
Send USSD request and receive answer in system encoding
Get modem and SIM information (Device info, Operator name, Mode, IMEI, IMSI/ESN, Signal level)
Scan available mobile networks
Control data transmission process and set session traffic and time limits

Dengan adanya aplikasi ini tak perlu lagi install mobile partner linux untuk modem huawei.

Zaman PPU ini USSD penting untuk melihat berapa banyak qouta broadband tinggal.

SMS penting untuk mendapat pesanan baki kredit anda kami akan telan.





SMS IOX ke 28882


Sila berhenti download jika tidak mahu quota habis kena telan dengan lajunya.

Modem Manager GUI tersedia dalam repo untuk Ubuntu, Debian 7, Fedora, Arch, mageia, OpenSUSE.

Ubuntu PPA

sudo add-apt-repository ppa:linuxonly/modem+manager+gui
sudo apt-get update
sudo apt-get install modem-manager-gui

Sumber :  Modem Manager GUI  Ask Ubuntu

Privoxy 3.0.22 telah dilancarkan

Privacy enhancing HTTP Proxy

Privoxy is a web proxy with advanced filtering capabilities for protecting privacy, filtering web page content, managing cookies, controlling access, and removing ads, banners, pop-ups and other obnoxious Internet junk. Privoxy has a very flexible configuration and can be customized to suit individual needs and tastes. Privoxy has application for both stand-alone systems and multi-user networks.

Privoxy is based on Internet Junkbuster ™.

Changelog debian

privoxy (3.0.22-1) unstable; urgency=low
* New upstream version 3.0.22-stable.
* Update all patches.
* Upgrade to Standards-Version 3.9.5 (no changes).
* Add upstream GPG signature check.
* Convert debian/copyright to DEP5.

Download : Privoxy

Teruskan membaca kiriman ini

OpenVPN launcher shell script

Sebuah shell script untuk memudahkan menjalankan opvn config file secara terus.
Letak shell script ini dalam folder yang sama dengan file .opvn
Buka terminal taip ./
Script dibuat oleh MyTunnel.Me admin.


set -o emacs
bind 'set show-all-if-ambiguous on'
bind 'set completion-ignore-case on'


#bind TAB:menu-complete
bind 'TAB:dynamic-complete-history'

echo -e " Connection Manager\n"
cd $PWD

for file in `ls *.ovpn`
newname=`echo $file|sed 's/\.ovpn$//g'|tr -d '\n'`
echo -e " 33[33m*33[0m $newname"
echo -e "Use Ctrl+C to disconnect from MyTunnel"

list="`ls *.ovpn|sed 's/\.ovpn$//g'`"
for i in $list ; do
history -s $i
echo ""
read -e -p "Connect to which user: " arg1
sudo openvpn $arg1$conf
echo -e "\n"
read -p "Press ENTER to exit"

DiGi Unlimited Prepaid Broadband RM32 Sebulan Trik

Trik ni aku salin dan tampal dari fesbook tertutup. Tuan tanah tak bagi jual. Aku kongsi sini supaya ramai dapat merasa.

Trik ni tunggu masa ja. Sekarang DiGi sedang pulun pengguna Celcom yang marah kredit kena telan lepas habis quota.


Disebabkan ramai yang mintak trik DIGI . saya bagi kt sini je . trik ni tk lama boleh hidup sebab tu aku kongsi . daripada membatak sorang2 yang nk dipandang tinggi . kali ni semua dapat merasa . tapi jngan sampai aku nmpak ade yg jual trik dkat luar member group ni atau bukan aku trus band . aku tk nk tengok komen2 yg berlagak bagus yang konon nk jaga trik . bagi aku trik yg ni tk perlu nk dijaga dan tk lama hidup nya disebabkan budak2 kurang matang bertaburan jual trik dkat luar sana . tk nk ckap panjang trus ikut step bawah ni .

trick digimon/ sim kuning

1. plan best/ easy. selain tu x direkomen. best rm10.80, easy rm16.80 (lain kdai lain harga, sama ada clear stock atau cekik darah)

2. cara langgan rm3 0mb weekly + rm5 500mb youtube weekly. dail *116# pilih no 1, rm3 0mb weekly, aktifkan dan tunggu msg dri mereka dan bila dah selesai. Dail *200*2# piluh no 1. rm5 500mb youtube 7days. aktifkan dan tunggu msg dri mereka. dah siap kedua2nya??

3. On psiphon dahulu kemudian on data, di psiphon hanya tick yang atas sekali, tunnel whole device. region yg ok biasanya singapore jika tak ok sila try n error region2 yg ada dlm senarai untuk performance yg cemerlang. dah set semua start sampai P warna biru, enjoyy!

Tips :-
1. Apn digi gunakan yang asal dari digi sahaja, tak perlu usik2 lagi. digi tiada IP, bermaksud tidak menggunakan proxy dan port untuk trick ini harap maklum.

2. kenapa dia laju saya tak laju?? janji unlimited.. hentak 10gb sehari pun tak ada orang nk marah. laju tak laju bergantung coverage.

3. rm3+rm5 = rm8x4minggu rm32 untuk sebulan, mengapa perlu langgan rm18 sebulan + rm5 + rm5 + rm5 + rm5 ? sudah lebih rm6, langganlah mengikut trick yg telah diberi, anda jimat dan puas hati.

4. -cek baki quota rm3 0mb *200*1*1#, jika baki negative, jgn risau bermaksud trick menjadi dan itu adalah penggunaan anda yg terkini.

-cek baki quota rm5 500mb youtube *200*1*2*1#, pastikan jaga quota ini. dan jangan sampai habis. cara nak jaga quota pastikan on psiphon dahulu kemudian baru data. dan jika awasi jika2 psiphon disconnect maka quota ini akan jalan lagi2 pabila anda sedang streaming video.

5. please follow this trick, anda takkan kecewa. and please Try n Error..


Sila komen jika jadi atau tak jadi.

Kepada yg tak pernah pakai DiGi,
* kredit validity expire, internet/panggilan keluar ikut sama mati.
* tempoh bertenang ialah 75 hari sebelum nombor dihapuskan. maksud aku kitar semula.
* Sila topup RM30 untuk internet sebulan.

DiGi – Best for Internet


%d bloggers like this: